WEBSITE: IEDER HUISJE HEEFT ZIJN KRUISJE
IS HET PROBLEEM VAN JEZELF OF VAN EEN ANDER?

"Het is weer een feest vandaag. Ik heb de leukste baan die er is." vertelt Monique zodra ze de deur van haar praktijk opent. In het 'roze kamertje' – de plek waar cliënten veilig hun verhaal delen – drinken we een kop thee en zitten we tegenover elkaar. Dit keer krijgt Monique de vragen en vertelt ze haar verhaal. Met als hoofdvraag: Hoe worden de problemen in deze kamer niet jouw probleem?
"Ik ga er vanuit dat een therapeut leert van haar cliënten. Als het goed is leer ik net zo veel van diegene die tegenover mij zit, als diegene van zichzelf. Daardoor ben ik altijd geïnteresseerd. Ik leer elke dag weer iets nieuws en word elke dag wijzer door de mensen met wie ik mag werken." Zo is het volgens Monique nooit moeilijk om de verhalen aan te horen. Wel vindt Monique dat ook zij een plek nodig heeft om haar verhaal kwijt te kunnen. "Je moet zelf ook plekken hebben om op te laden en te kunnen sparren, ook als therapeut."
Delen is helen
'Delen is helen.' Een zin die vaak bij Monique voorbij komt en ook belangrijk is in haar vorm van therapie geven. "Delen is erg belangrijk, of ik nu mijn verhaal deel met een cliënt of cliënten met elkaar. Daar zit herkenning in. Herkenning dat jij niet de enige bent. En omdat ik ook deel, blijven de 'pakketjes' met verhalen en emoties niet bij mij liggen en voelt de cliënt herkenning en dus ook erkenning."
Blijf jij daardoor niet met de verhalen zitten, omdat je de verhalen die je hoort in een ander jasje weer deelt en zo anderen helpt?
"Ik gebruik de verhalen en ervaringen ook voor mijn eigen ontwikkeling , dus ik kan er niet mee blijven zitten. Ik heb geleerd om me totaal te kunnen verbinden zonder de verhalen van mezelf te maken.En als je verbinding maakt, elkaar echt hoort en ziet en voelt ontstaat er stroming van energie, kennis en vooral liefde. Ik ben heel gevoelig, vroeger nam ik alles mee naar huis en sliep ik slecht. Nu kan ik een hele dag de meest pijnlijke verhalen horen en toch goed slapen. Ik heb geleerd mijzelf de vraag te stellen: wat is van mij en wat is van een ander? Ik kan mensen alleen helpen als ik hun probleem niet tot mijn probleem maak."
'Ik zie mensen waarvan ik me afvraag of het ooit nog goed kan komen, en dat zie ik dan toch goed komen. Dat is fantastisch. Dat is puur geluk.'
Heb je dat geleerd door de ervaring?
"Ja, ik heb geleerd om afstand te bewaren terwijl ik optimaal verbinding maak. Ik ben gefocust op jou en jouw verhaal. Omdat ik heel goed voel terwijl ik op afstand kijk kan ik je verhaal spiegelen en aan jou teruggeven. Zodat jij er iets aan hebt en aan de slag kunt. Een beschermingslaag die ik nodig heb wil ik zelf helder blijven. Maar ik heb het ook praktisch moeten leren."
Gelijkwaardigheid is erg belangrijk
Monique weet hoe het is om te vechten met jezelf en hoe heftig het is om verslaafd te zijn. Acht jaar leed Monique aan zeer ernstige eetverslavingen. Ze heeft een allesomvattende speurtocht gedaan in zowel Nederland als Amerika naar de oplossing van haar probleem. Die ervaring is volgens haar erg belangrijk. "Ik zie zo veel bij anderen, omdat gevoelig en ervaren ben en omdat ik weet hoe het is om de weg kwijt te zijn en pijn te hebben. Mijn inzichten en oplossingen delen brengt het helen. Daardoor staan we op een gelijk niveau en die gelijkwaardigheid vind ik heel belangrijk. De oplossing die ik heb gevonden is voor mij ook mijn drijfveer om het weer door te geven."
Ellende overwonnen zien worden is puur geluk
Monique durft zichzelf te beschrijven als een idealist. "Ik hoef niet rijk te worden. Ik hoef ook geen carrière te maken. Ik zie heel veel ellende en verdriet. Ik zie mensen met veel verwarring, pijn en verdriet die zich afvragen of het ooit nog goed kan komen. Er is niets mooiers dan iemand weer te zien helen om daarna zijn of haar leven liefdevol op te zien pakken. Dat is fantastisch. Dat is puur geluk."
En toen confronteerde Monique mij als een echte therapeute door de vraag om te draaien. "Jasper, heb jij inmiddels een antwoord op jouw eerste vraag: Hoe voorkom je dat de problemen van een ander niet jouw problemen worden?" Na diep nadenken en twijfelen durfde ik een conclusie te trekken: Zoek het vanuit je zelf. Maak het interessant voor jezelf. Vergelijk jouw verhaal met dat van de anderen zoek de overeenkomsten, zodat je er beiden iets aan hebt. Jij geeft ruimte aan de ander om zijn of haar verhaal te doen, jij leert iets van dat verhaal en deelt tegelijkertijd je eigen verhaal. Vraag je af van wie dit probleem is. Is het van jezelf of is het van de ander? "goed verwoord, daar kan ik me wel in vinden."
Omslag Monster & Mo | Bron: moniquerosier.com
Benieuwd naar het uitgebreide verhaal van Monique over haar en haar ervaringen? Lees dan het inspirerende boek van Monique, 'Monster & Mo'
<< Pagina terug