Therapiepraktijk voor healing en coaching

ARTIKEL UIT Magriet

30 jaar later - De drie vrouwen van Zeg 'ns aaa

Overgeven en laxeren ik zat hele nachten op de wc. In 1984 sprak Margriet de drie vrouwelijke hoofdrolspelers van Zeg 'ns aaa: Monique Rosier, Carry Tefsen en Sjoukje Hooymaayer. In Margriets jubileumjaar doen we de interviews nog eens dunnetjes over. Wat is de impact geweest van de in die tijd razend populaire tv-serie op hun leven?

Monique Rosier (50)
speelde in de serie psychologie- student Pien, de vriendin van Gert-Jan van de Ploeg.

Monique kijkt naar de groepsfoto die in 1984 werd gemaakt. In het interview spreekt ze over zichzelf en haar rol als Pien; een psychologiestudente die aero- bic-les gaf. "Het was voor Carry, Sjoukje en mij fantastisch om deze vrouwen te spelen. Het waren stereotypes, maar ze waren ook heel modern voor die tijd."

De wereld ontdekken
Wat Monique in het interview destijds niet vertelde, was dat ze toen al vijf jaar aan boulimia en anorexia leed. Op haar vijftiende had ze haar eerste rol gespeeld, vervolgens was ze de model- lenwereld in gerold. Ze was zeventien toen ze uit huis ging. "Ik was heel zelf- standig en wilde de wereld ontdekken." Om aan de gestelde eisen van een model te voldoen (lees: dun te blijven), leerde ze welke maatregelen ze moest nemen om toch alles te kunnen eten (lees: over- geven). Het dun zijn en het controle houden over haar eten werden een obsessie voor haar. Wat ze in 1984 ook voor zichzelf hield, was dat ze zich op de set niet altijd op haar gemak voelde. "Het was een fantastische tijd, maar er was minder verbinding tussen de acteurs dan werd gesuggereerd op tv. Zeg 'ns aaa was de meestbekeken serie en veel acteurs wilden daar graag een rol in. En ik was er zonder toneelopleiding 'gewoon' in gerold. Dat zorgde soms voor frictie. Daar kwam nog bij dat ik model was. Ik moest waarmaken dat ik ook nog iets kón. Ik was jong en kwets- baar. En verslaafd. Die verslaving eiste z'n tol, maakte mij nog onzekerder."
Na vijf jaar besloot Monique te stoppen met de serie en naar Amerika te gaan, waar ze al eerder acteerworkshops had gevolgd. Mede als gevolg van haar stuk- gelopen relatie belandde ze daar in de diepste crisis die ze ooit heeft gehad. Ze speelde zelfs even met de gedachte een einde aan haar leven te maken. "Ik raakte nog meer verstrikt in die stomme versla- ving. Ik wilde helemaal niet dood, maar werd gek van het gevecht met mezelf."

'Ik ben meer op Pien gaan lijken dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden'

Monique over etenHet waren haar ouders die hebben bijgedragen aan haar redding. "Hun liefde bleek essentieel. Ik zou ze mijn zelfmoord niet aan kunnen doen. Ik wist dat ik terug naar Nederland moest om mijn leven opnieuw op te bouwen."
Op haar 25ste kwam ze uit de crisis en sindsdien lacht het geluk haar toe. Ze werkte een paar jaar achter de schermen in de reclame- en filmwereld. Ook was ze een tijdje autocoureur; zo ontmoette ze de vader van haar twee kinderen. Na zeventien jaar kwam het tot een schei- ding. Monique schreef daarna haar verhaal op in Monster&Mo - Nooit Meer eetverslaafd, dat in 2009 verscheen.

Gevoelig en eigenwijs
Dertig jaar geleden zei Monique in Margriet dat ze er weleens aan had gedacht verpleegster te worden. Dat is een beetje uitgekomen. Al tijdens haar huwelijk ontwikkelde ze zich als healing- therapeut. "Ik ben meer op Pien gaan lijken dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Ik voel me een pionier op eetverslavingsgebied. Doordat ik zelf aan de rand heb gestaan, kan ik mensen nu goed ondersteunen. Ik leer hen te leven met hun tekortkomingen en deze juist te gebruiken, want daar zitten ook mooie kanten aan. Dit werk is mijn lust en mijn leven, ik kan er alles in kwijt."
In maart werd Monique vijftig. "Echt niet iets om van in een depressie te raken," zegt ze lachend. "Maar het is wel een leeftijd waarop je het een beetje moet snappen. Ik weet nu heel goed wie ik ben." Sinds zeven jaar leeft ze samen met acteur Sander de Heer. "Met hem ben ik erg gelukkig. We hebben veel overeen- komsten, maar laten ons ook inspireren door onze verschillen. Ik heb een zeer liefdevolle band met mijn kinderen, sta heel dicht bij ze als moeder. Mijn leven is soms een beetje te vol: een gezin, een eigen praktijk, veel vrienden, paarden, een nieuw boek schrijven... Maar ik kan zeggen dat ik mijn leven op de rit heb."

<< Pagina terug

Logo Monique Rosier
Tekst Monique Rosier
Home
Voor Wie
Monique Rosier
Therapie
Eetverslaving
opleiding coach
Mijn Boek
In de Media
Reacties
Reacties
Maak een afspraak
Info & Contact