Therapiepraktijk voor healing en coaching

ARTIKEL UIT COUNSELING MAGAZINE


COLUMN EETPROBLEMATIEK


Monique Rosier schreef in 2009 haar boek ‘Monster&Mo: Nooit meer eetverslaafd’. Binnenkort opent ORKA’s Circle haar deuren, waar Monique als ervaringsdeskundig zelfstandig therapeut en healing coach na 25 jaar haar praktijk met een liefdevol team zal uitbreiden. www.orkacircle.com

Vrij eten
Mijn motto is ‘delen is helen’. In dat licht is het fijn om te zien dat een cliënt uit eigen vrije wil naar mijn praktijk komt. Waar ik op vertrouw zijn mijn respect, integriteit en intuïtie en 25 jaar ervaring als coach/therapeut. Mijn visie dat een eetstoornis geen ziekte, laat staan een psychiatrische aandoening is, komt ook vandaag weer glashelder naar voren.
Vera van negentien, superslim en gevoelig, vertelt in tranen dat het allemaal begon toen ze op school voedingsleer kreeg. Ze wist ineens zeker dat zij tot dan toe alles fout had gedaan: te veel boterhammen, dol op hagelslag, drop tijdens het huiswerk maken... Ze ging ervoor, werd veganist en dwangmatig Monique Rosiersporter en weegt nu, tot grote wanhoop van haarzelf en haar omgeving, nog maar 38 kilo. Ze voelde zich geweldig toen ze de eerste tien kilo kwijt was, maar kort erna was ze tien keer onzekerder dan daarvoor.
Aan het eind van de dag ontmoet ik Berend, een zeer succesvolle maar doodongelukkige zakenman. Op jonge leeftijd al obees verklaard en nu een maagverkleining en 25 jaar diëten en therapie verder.
Wat mij bij beiden het meest raakt, is de eenzaamheid en het niet gezien worden in wie je werkelijk bent. Vera en Berend zijn net als ik niet ziek of gek, maar in de war geraakt door diëten. Eetverslaving is een maatschappelijk probleem dat kan worden opgelost. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid om eetverslaafden te laten ervaren dat je kunt herstellen. Zodra Vera en Berend vrij gaan eten, kunnen ze eindelijk gaan zorgdragen voor de onderdrukte problemen die door de eetverslaving worden ver- doofd. Vrij eten staat voor eten vanuit gevoel in plaats van denken in goed en fout.
Vorige week kocht ik voor mijn gezonde moeder van 82 verse sinaasappels. Tot onze ontzetting zagen we op het nieuws dat de nieuwe voedingsrichtlijnen zeggen dat een glas uitgeperst sinaasappelsap even ongezond zou zijn als een glas cola, en je per dag niet meer dan drie boterhammen zou mogen eten. Dit nieuws slaat bij mij in als een bom en de gevolgen zijn niet te overzien. Ik troost mezelf glimlachend met de gedachte aan drie bouwvakkers die gezellig op de steiger hun bakje quinoa met gojibesjes en chiazaad ‘verorberen’. Het moet niet gekker worden...<< Pagina terug

Logo Monique Rosier
Tekst Monique Rosier
Home
Voor Wie
Monique Rosier
Therapie
Eetverslaving
opleiding coach
Mijn Boek
In de Media
Reacties
Reacties
Maak een afspraak
Info & Contact