Therapiepraktijk voor healing en coaching

ARTIKEL UIT DE TELEGRAAF WAARIN IK VOOR HET EERST OPENLIJK OVER MIJN EETVERSLAVING PRAAT.

MONIQUE ROSIER TERUG IN ’ZEG ’NS AAA’
door Vanessa Bontje

Foto: Patricia Steur PhotographyAMSTERDAM - Monique Rosier keert terug als ’Pien’ in Zeg ’ns Aaa. Ze krijgt eindelijk de kans om haar periode bij de serie positief af te sluiten. Monique stopte na vijf jaar omdat ze verder wilde. Maar ze liep helemaal vast door haar jarenlange eetprobleem. „Het werd een verwarrende tijd. Maar ik heb me eruit gevochten. En ik speel weer Zeg ’ns Aaa. De cirkel is voor mij rond.”


„Ik was een meester in het verbergen van mijn eetverslaving”, vertelt Monique dapper. „Mijn collega’s van toen, zoals Hans Cornelissen en Carry Tefsen, wisten niet hoe erg ik eraan toe was. Hoezeer obsessie met eten mijn leven beheerste. Ik liep er ook niet mee te koop: ik was immers die succesvolle actrice die Pien speelde…”

„Het voelde geweldig om weer op de set van Zeg ’ns Aaa te staan”, lacht Monique. „Voor het eerst heb ik ervaren hoe het is om Pien te spelen, zonder dat mijn eetverslaving mijn gedachten beheerste. Ik ben bevrijd. Alle puzzelstukjes zijn op hun plek gevallen.”

„Ik ben zaterdag weer te zien als Pien, de ex-vrouw van Gert-Jan van der Ploeg. Ik was blij verrast toen ik werd gevraagd om terug te komen. Ik hoefde er niet lang over na te denken, want Pien is onlosmakelijk met mij verbonden. Kort daarop ging de telefoon. Het was Hans Cornelissen, met wie ik al jaren bevriend ben. Hij zei: ’Hallo schat, wat leuk dat je meedoet!’ Het voelde meteen weer vertrouwd.”

Monique is blij met de positieve wending die haar leven uiteindelijk na Zeg ’ns Aaa heeft genomen. „Ik las laatst in een boekje dat Carry Tefsen in 1984 uitbracht, dat ze over mij had geschreven: ’Monique zal het wel redden’. En het grappige is: het klopt helemaal. Want ik heb het gered, maar niet in de zin van een filmcarrière. Ik leid al twintig jaar een gelukkig leven, heb een geweldige man en twee schatten van kinderen.”

Bloedeerlijk
Openhartig: „Achteraf verbaast het me hoeveel ik toen, ondanks mijn eetprobleem, aankon. Een verslaving, wat ik trouwens liever vastlopen noem, heeft te maken met grip willen houden op je leven. Je moet leren dat je ertoe doet en dat je goed bent zoals je bent. Dát was voor mij de sleutel. Het gaat om houden van het leven, opnieuw leren eten én opnieuw leren communiceren. Ook bloedeerlijk leren zijn.”

Monique besloot, met dit inzicht, anderen te gaan helpen. „In de jaren nadat ik Zeg ’ns Aaa verliet, kon ik het gevecht met mijn verslaving aangaan. En toen de strijd was gestreden, heb ik er mijn werk van gemaakt. Ik run al zeventien jaar een praktijk waarin ik mensen met verslavingen help. Er zijn zoveel mensen die zijn vastgelopen. Het zijn voornamelijk sterke, gevoelige karakters die dit overkomt. Ik ontwikkelde mijn eigen methode waarin ik de verslaving ondergeschikt maak aan het werkelijke probleem.”

Monique schrijft nu een boek over haar bevindingen. „Toen een dochter van een vriendin aan anorexia ten onder dreigde te gaan, besloot ik: dit is genoeg, ik moet nog meer mensen bereiken met wat ik heb ontdekt.”

Gebaart: „Er zijn in Nederland 200.000 kinderen die kampen met een serieuze eetstoornis en 6,6 miljoen mensen die overgewicht hebben. Knoeien met eten is een nationale epidemie geworden. Kijk maar naar de grote successen die bijvoorbeeld Sonja Bakker boekt. Heel knap van haar, maar ik geloof dat het geen blijvend resultaat geeft en je lichaam en geest juist uit balans brengt.”

„Het leven is zó kort, je moet beslist proberen er het mooiste uit te halen. Ik heb, met de hulp van deskundigen en praatgroepen, twintig jaar de ruimte gehad om een leven op te bouwen. Dat wens ik iedereen toe.”<< Pagina terug

Logo Monique Rosier
Tekst Monique Rosier
Home
Voor Wie
Monique Rosier
Therapie
Eetverslaving
opleiding coach
Mijn Boek
In de Media
Reacties
Reacties
Maak een afspraak
Info & Contact